Gemaakt met onze handen voor je voeten

De geschiedenis van de productie van Menorcan-sandalen

Voordat we het fabricageproces uitleggen, laten we het even hebben over de geschiedenis.

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van deze traditionele sandalen uit Menorca. Sommige van deze theorieën over deze in Spanje gemaakte sandalen suggereren dat ze door de Romeinen naar het eiland zijn gebracht, terwijl er theorieën zijn die verwijzen naar de Carthagers en in het bijzonder naar hun generaal Hannibal eeuwen voor Christus.

Maar afgezien van deze theorieën, als we moeten zoeken naar de oorspronkelijke makers, de eersten die de handgemaakte vervaardiging van Menorcaanse avarcas uitvoeren, zouden dit ongetwijfeld de boeren zijn.

Het was de behoefte aan een soort stevig schoeisel om hun harde werkdagen te kunnen uitvoeren, wat ertoe leidde dat ze hun eerste Menorcaanse avarcas met de hand maakten. De vervaardiging is gemaakt met jute en huiden van vee, waarbij de materialen die ze destijds gebruikten, werden gerecycled en hergebruikt.

Menorcaanse sandalen waren zo beroemd dat ze werden gedragen door koning Sancho II.

De fabrikanten van deze sandalen naaiden met de hand op de eigen voet van de klant; dat wil zeggen, de avarcas werden 100% aangepast aan de behoeften van de voet van elke klant. Volledig persoonlijke aandacht en werk.

Het vakmanschap van de avarcas is vandaag de dag nog steeds de norm onder fabrikanten, en dit is misschien wel de sleutel tot het succes dat ze ook in 2022 blijven hebben. In die zin is een groot deel van de materialen die toen werden gebruikt, nog in gebruik. Het is waar dat er door de jaren heen innovaties zijn geweest, maar deze innovaties behouden gewoon de essentie, waardoor ze nog duurzamer worden.

Een goed gemaakte avarca moet van meet af aan een redelijk zware avarca zijn (ook niet overdreven zwaar), grotendeels dankzij de robuuste bandzolen. Het stiksel moet zichtbaar zijn, aangezien de stiksels een symbool zijn van het vakmanschap. Evenzo mogen de achterste banden niet erg hard zijn - eerder flexibel - en moeten ze goed aan de zijkanten van de zool worden geplaatst. En ja, ze worden niet meer aan de voet van de consument genaaid, maar de leesten zijn nog steeds bijzonder en goed geselecteerd voor elk nummer.

Het is heel gemakkelijk om een originele avarca te onderscheiden van een neppe, de kwaliteit van deze in Spanje gemaakte sandalen is gemakkelijk te herkennen.

Heb je je ooit afgevraagd hoe Menorcaanse avarcas worden gemaakt?

Het vakmanschap van deze sandalen is van generatie op generatie doorgegeven, ze zijn altijd in de mode geweest. Om deze reden willen we u bij avarcas.com vertellen over hun productieproces, vanaf het moment dat ze worden bedacht, via de schoenenfabriek, totdat ze uw voeten bereiken.

Menorcaanse avarcas, een ambachtelijke traditie

Als dit soort sandalen door de tijd is gegaan en trouw is gebleven aan zijn oorsprong, is dat precies dankzij het vakmanschap van de fabricage. Elk detail, elke aanraking telt bij het maken van deze sandalen.

In tegenstelling tot wat er gebeurt met andere soorten schoeisel, wordt bij de vervaardiging van Menorcaanse avarcas-sandalen rekening gehouden met de kwaliteit van de materialen en de zorg voor het vakmanschap van het proces. Weten hoe te doen is alles om een kwaliteitsdekking te verkrijgen.

Laten we het hebben over de verschillende stappen van het productieproces.

Allereerst moet er een schets van het model worden ontworpen. Deze schets van onze toekomstige sandalen zal ons leiden en helpen tijdens het hele productieproces.

De schets fungeert als een instructie in het proces, omdat het anders niet mogelijk zou zijn dat de sandalen uiteindelijk trouw blijven aan het oorspronkelijke idee.

Het is een heel belangrijk onderdeel van het proces, dus een goede ontwerper is cruciaal voor het succes van een Menorcaanse avarca, zowel qua design als comfort.

Ten tweede moeten we de materialen selecteren en de verschillende onderdelen snijden. Dit is het meest gecompliceerde deel van het productieproces, omdat hier het ontwerpidee fysieke vorm begint aan te nemen.

In dit tweede deel moet rekening worden gehouden met een juiste materiaalkeuze, aangezien de kwaliteit van de sandalen afhangt van hun kwaliteit. Eenmaal geselecteerd, begint elk van de onderdelen te worden gesneden.

Het snijden van de verschillende onderdelen vereist een grote kennis van het fabricageproces, daarom hebben de verschillende fabrieken in Menorcan hooggekwalificeerde werknemers, professionals met een lange geschiedenis.

Ten slotte zouden we de vereniging van de verschillende onderdelen en het lijmen van de zolen hebben. In dit stadium begint het kledingstuk, het naaien van de delen met dikke draad zodat de avarca zijn vorm aanneemt. Het is ook in dit deel waar de leest de precieze vorm zal geven die later op je voet zal passen, en waar de zool later met de hand wordt gelijmd.

In de Naturals Menorca-fabriek vervaardigen we al onze Menorcaanse sandalen op een traditionele manier, volgens de knowhow van het eiland en de ambachtelijke traditie.

Oudere berichtgeving Nieuwer bericht